Heliografik-Offset

Ved heliografik tegnes billedet på en kornet plast-folie (pergament og andre gennemsigtige papirtyper bruges også). Billedet overføres ved belysning til en offset-plades lysfølsomme overflade. Ved denne transfer bruges ikke et fotografisk mellemled med rasternet. Folien placeres direkte på offsetpladen ved belysningen. Deraf navnet »direkte kopi«. Heliografi trykkes på offset maskiner, hvor billedet ikke spejlvendes i trykprocessen. Meget af det, der i dag betegnes som litografi er heliografik.

Offset teknikken, der har sin oprindelse i litografiet, er opfundet i USA omkring århundredskiftet. Fra en film overføres tekst og billede til trykpladen ved belysning. Gråtoner og farvevariationer skabes ved hjælp af raster (et system af regelmæssigt fordelte prikker). Ved trykningen overføres motivet fra trykpladen til en gummidug, hvorfra den overføres til papiret. Motivet trykkes altså retvendt. Offsettryk er en reproduktionsmetode. De fleste tryksager produceres i dag i offsettryk.

Når kunstnere anvender metoden, der muliggør hurtig og billig produktion i store oplag, er det ofte i manifestationer, der har flyvebladets karakter.

Eller i arbejder, hvor det konceptuelle er af større betydning end klassiske originalgrafiske kvaliteter.